Enkel tunika og bukse til baby


Mønster: eget (størrelse 62)

Bukse:
Jeg brukte ei av lillebror sine bukser som utgangspunkt for å tegne mønsteret. Men noe må ha gått galt, for jeg endte opp med ei bukse som var alt for lavt bak - ribben begynte allerede halvveis opp over rompa. Hva hadde jeg tenkt der? Kanskje trukket ifra ribblengden to ganger? 

Uansett grunn måtte det gjøres noe med, så frem med sprettekniven og bort med sømmen mellom buksestoff og ribb bak. Så klipte jeg en bred rute (nesten mandelformet) i det samme mønstrete stoffet som tunikaen og sydde det i mellom ribb og bukse. Noen ganger lønner det seg å ta litt feil: Buksa ser litt rar ut når ingen har den på seg (litt poset bak), men fikk en kjempefin passform - og litt ekstra pynt. Tror det skal gjøres slik flere ganger.
Den passer fint over bleierompa uten å gå så fryktelig langt opp foran.

Bena ble litt for lange - noe som jeg egentlig ikke synes gjør noe, siden buksa passer litt lengre da. Men ribben nede var litt for vid med 14 cm (pluss sømmonn) slik at den sklir ned over foten. Ribben i livet er 34 cm lang og funker fint til størrelse 62.

Stoff: 
- ribb og brun babycord fra Stoff og Stil
- mønstret babycord fra Hilco, kjøpt hos Dollsfashion 
- lysegrønne stoffrester til blomsten

Tunika-kjole:
Tunikaen er sydd med belegg i hals- og armåpningene. Den har trykkknapper i den ene skulderen. Sidene er sydd med franske sømmer og kanten nede er brettet opp til slutt.

For å tegne mønstret brukte jeg en t-skjorte i størrelse 62, la mapapir over og tegnet tunikaen oppå der. Slik kunne jeg enkelt se hvor skuldrene skulle være, hvor lang den skulle bli og hvor store armhull den skulle ha.
Her er mønstret:

Rutene på skjærematta er 1 cm store, så du kan se målene (OBS: Vanligvis er det 5cm mellom de tykkere linjene, men det er en med bare 3cm i mellom). Den er tegnet med sømmonn. Bare nederst må du legge til det du skal brette opp.
Beleggene klippes enklest ved å bruke tunikaen som mal til ytterkanten etter at den er skjært til. De klippes ca. 3 cm brede innover fra kanten. Både foran og bak klippes den selen som skal være over venstre skulder lenger enn den andre slik at den kan brettes inn og slik at for- og bakstykke overlapper hverandre i skulderen.

Slik syr du:
- Legg beleggene på arm- og halsåpningene rett mot rett og sy fast lans kanten. Vreng den vrang mot vrang og press sømmen. Sy en søm med tvillingnål eller en pyntesøm som hindrer kanten i å rakne ca. 1,5 cm inn fra kanten. (Etterpå kan du klippe vekk det som er til overs av beleggene hvis du vil).
- Legg kjolen rett mot rett og lukk skuldersømmen. Brett inn den andre skulderen (1 cm lengre enn sømmen på den første) og sy fast med en stikning.
- Franske sømmer i sidene: Legg kjolen vrang mot vrang og sy sidesømmene. Klipp sømmonn smalere (3mm) og snu rett mot rett. Sy langs sidesømmene en syfotbredde fra kanten (5mm) slik at sømmonn forsvinner inni.
- Legg opp kanten nederst: Brett opp kanten to ganger og sy en stikning eller brett den opp en gang og sy fast med tvillingnål eller pyntesting på samme måte som beleggene.
- Sett knapper inn i skulderen.

Stoff: 
- mønstret babycord fra Hilco, kjøpt hos Dollsfashion 

Gjerne legg inn kommentar med link til bilder hvis du syr en sånn tunika

Kommentarer

  1. Så flott sett. Ble jo bare kjempefint med den kilen i rompa da :)

    SvarSlett
  2. Så fin tunikaen var!!!!Grønt og brunt sammen er en hærlig fargkombinasjon. Takk for forklaring på hvordan man lager et slikt mønster. Tror jammen jeg skal prøve meg på dette en gang.

    SvarSlett
  3. Fint at du likte den, Gunn Astrid :) Sett gjerne inn link her om du lager en slik, blir spennende det!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg